NAISTENKLINIKAN PERUSKORJAUS JA LAAJENNUS 2011-2015

Osoite
Haartmaninkatu 2, Helsinki
Tilaaja
HUS-Tilakeskus
Rakennuttaja
HUS-Kiinteistöt Oy
Pinta-ala
n. 13 300 brm²
Työt
Pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelu
Yhteistyö
Arkkitehdit Martikainen Oy
Vaativuusluokka
Poikkeuksellisen vaativa
Tietomallinnus
Autocad Architecture

Naistenklinikan vuonna 1975 valmistuneessa L-toimenpideosassa oli alun perin 2 maanpäällistä kerrosta ja kattotasolla 3. kerroksessa pienet iv-konehuoneet. Vuonna 2015 valmistunut L-osan peruskorjaus- ja laajennushanke käsitti koko Naistenklinikan L-osan sekä lisäksi päärakennuksen 2. kerroksen B-siivestä päivystyspoliklinikan osuuden. L-osan peruskorjauksessa kaikki nykyiset väliseinät, ovet ja ikkunat sekä ulkoseinien betoninen ulkoverhous ja vesikaton rakenteet lämmöneristeineen purettiin rakennusfysikaalisista syistä.

L-osaa laajennettiin noin 5 metrin verran lounaaseen A-siiven suuntaan ja korotettiin yhdellä toiminnallisella lisäkerroksella sekä lisäksi ilmanvaihto­konehuonekerroksella. Ulkoseinien rakennetta parannettiin vastaamaan ajankohdan energiatehokkuuden vaatimukset ja uusi julkisivuverhous tehtiin paikalla muurattuna tiiliverhouksena ja 3-kerrosrapattuna ympäröivien rakennusten mukaisesti.

1. kerrokseen sijoittuivat leikkausosaston tilat sekä HUS-Röntgenin magneettikuvaustilat. Leikkausosastolle rakennettiin 8 uutta leikkaussalia sekä tehovalvonta- ja heräämötilat.

2. kerrokseen sijoittui synnytysosaston synnytys- ja päivystysvastaanottotoiminta. Syvärunkoisen L-osan ulkokehälle sijoitettiin 16 uutta synnytyshuonetta allashuoneineen ja keskialueelle 2 kpl sektiosaleja, toimenpidehuone, perheheräämö sekä vastasyntyneiden ensihoitotila. B-siipeen ja L- ja B-siipien liittymäosaan sijoittui päivystyspoliklinikan tilat.

3. kerrokseen rakennettiin uudet tilat vastasyntyneiden teho-osastolle mm. 16 kpl tehohoitohuoneita, 4 kpl tehovalvontahuoneita, 3 kpl teho­hoidon erikoishuonetta välinehuoltotilat.

Tunnelikerrokseen uusittiin henkilökunnan puku- ja pesutiloja yhteensä noin 1000 henkilölle sekä rakennettiin yhteisiä tiloja, kuten pieni luentosali sekä muuta koulutus- ja toimistotiloja.

L-osan peruskorjaus- ja laajennushanke oli laajuudeltaan n. 6 650 htm² ja 13 291 brm². Kokonaispinta-alasta peruskorjattavien tilojen osuus oli 7 969 brm² ja uudisrakennettava tilojen 5 322 brm².  Hanketta edelsi L-osan väistötilojen suunnittelu- ja rakentaminen B-siiven 4. kerrokseen, johon kuului mm. 2kpl leikkaussaleja ja pieni heräämö, 4 synnytyssalia sekä vastasyntyneiden valvontahoidon vaatimat tilat.