HUS, SYÖPATAUTIEN KLINIKKA, LINAC 9-10 LAAJENNUS, 2011-2014

Osoite
Haartmaninkatu 4, Helsinki
Tilaaja
HUS Tilakeskus
Rakennuttaja
HUS-Kiinteistöt Oy
Pinta-ala
n. 1 200 brm²
Työt
Pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelu
Vaatimusluokka
Poikkeuksellisen vaativa
Tietomallinnus
Autocad Architecture

Syöpätautien klinikan Linac 9-10 hankkeen lineaarikiihdytintilat aputiloineen sijoittuvat klinikan 00-kerrokseen maanalaisena laajennuksena.  Klinikkarakennuksen peruskorjauksena on toteutettu Linac 9-10 tiloja palveleva kolmen kerroksen välinen uusi hissi sekä poistumistieportaan syvennys laajennuksen tasolle.

Hankkeen yhteydessä on louhittu tilavaraus maanalaiselle lisälaajennukselle sekä rakennettu uusi hyökkäystieporras tunneliverkostoon pelastuslaitoksen käyttöön.

Linac 9-10 hankkeessa on rakenteellisesti varauduttu päälle rakennettavaan potilasosastotornin laajennukseen ennakoimalla tulevaa laajennustarvetta.

Tilaohjelma käsittää pääasiassa 2 kpl lineaarikiihdytintilaa laite- ja ohjaustiloineen, 2 kpl vastaanottohuonetta ja 2 kpl toimistotilaa sekä potilaiden odotustilat.

Maanalaisiin tiloihin saadaan luonnonvaloa odotustilaan suunnitellun kattoikkunan kautta, muita laajennuksen maanpäälle näkyviä osia ovat ilmanvaihtokonehuoneen jäte- ja raitisilmarakenteet, jotka on toteutettu pintamateriaaleiltaan patinoidulla kuparilla uuden maanalaisen huolto- ja pysäköintitunnelin vastaavien rakenteiden mukaan.

Sisätilojen valoisuuteen ja muuhun viihtyisyyteen on hankkeessa kiinnitetty erityistä huomiota.

(Syöpätautien klinikka on valmistunut vuonna 1962 ja oli alun perin nimeltään Sädehoitoklinikka. Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Erkki Helmaa ja Veijo Martikainen.  Rakennusta ei ole asemakaavassa suojeltu, vaikka rakennussuunnitelma perustuukin yleisen arkkitehtikilpailun 1. palkintosijaan.)