KOUKKUNIEMEN RAVINTO- JA HUOLTOKESKUS 2008

Osoite
Rauhanniementie 19, Koukkuniemi, Tampere
Tilaaja
Tampereen kaupunki, tilakeskus
Pinta-ala
Ravintokeskus 3 142 brm², huoltokeskus 1 426 brm², yhteensä 4 568 brm²
Työt
Pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelu

Koukkuniemen ravinto- ja huoltokeskukset on rakennettu Koukkuniemen vanhainkodin alueelle Näsijärven läheisyyteen. Viherkattoinen ravintokeskuksen ja huoltokeskuksen toiminnat sijaitsevat pääasiassa maanpinnan alapuolelle sijoitetun huoltopihan ympärillä ja samalla tasolla kuin sairaalan huoltoverkosto. Keskeisten työskentelytilojen luonnonvalon saanti on järjestetty ylä- ja kattoikkunoilla, jotka varsinkin pimeinä aikoina tuovat positiivisen lisän alueen ilmeeseen. Maanpäällisiä tiloja ovat ravintokeskuksen henkilökunnan ja vierailijoiden ruokasali. Vanhaan arvokkaaseen ympäristöön sijoitettu uudisrakennusten kokonaisuus on maisemoitu mm. käyttämällä ravintokeskuksessa helppohoitoista viherkattoa.

Ravintokeskuksessa valmistetaan aterioita niin Koukkunimen vanhainkodin kuin Kaupin sairaalan käyttöön. Tämän lisäksi yhä kasvavana osa-alueena on vanhuksille kotiin kuljetettavien ruokien valmistus, pakkaus ja lähetys. Ravintokeskuksen valmistustilojen suunnittelussa keskeisenä lähtökohtana on ollut ruokahuollon prosessit. Valmistustiloihin liittyvät varastot, kylmätilat sekä tekniset tilat on ryhmitelty ulkosyöttöiseksi kehäksi keskellä sijaitsevien valmistustilojen ympärille.  Näin on varmistettu valmistustilojen mahdollisimman suuri hygieenisyys. Lisäksi kotipalveluaterioiden pakkaustilojen puhtautta on turvattu erillisellä osastoinnilla ja ilmastoinnilla sekä muilla erityisjärjestelyillä.

Ravintokeskuksessa valmistetaan aterioita päivittäin yhteensä 5050 – 5150 ateriaa.

Rakennusten ulkoinen arkkitehtuuri edustaa selkeälinjaista suomalaista funkkishenkistä modernismia vaaleine rappaus- ja maalauspintoineen.  Sokkeliosien luonnonkiviverhous toistaa myös muutoin pääasiassa 1950-luvulla rakentuneen alueen vallitsevaa käytäntöä ja liittää rakennuksen osaltaan ympäristöönsä.