HUS, SYÖPATAUTIEN KLINIKAN PERUSKORJAUS JA LAAJENNUS, 2009-2013

Osoite
Haartmaninkatu 4, Meilahti, Helsinki
Tilaaja
HUS-Tilakeskus
Rakennuttaja
HUS-Kiinteistöt Oy
Pinta-ala
n. 3.550 brm²+ väistötilat 1.200 brm²
Työt
Pää-, arkkitehti- ja sisustussuunnittelu
Vaativuusluokka
Poikkeuksellisen vaativa
Tietomallinnus
AutoCad Architecture

Syöpätautien klinikan 1. kerroksen pohjoisosan peruskorjauksen ja 2. kerroksen laajennuksen oli tarkoitus aloittaa koko rakennuksen 6-vaiheisen peruskorjausten sarja, jonka kuluessa koko rakennus olisi peruskorjattu.

Syöpätautien klinikan 1. kerroksen pohjoisosan tilat on peruskorjattu kuvantamis-, vastaanotto-, neuvottelu-, laboratorion näytteenotto- ja toimistokäyttöön. Syöpätautien klinikan kuvantamistiloja ovat TT-kuvaustilat sekä mammografia-, ultraääni-, luuntiheys- ja luunkuvaustilat aputiloineen. Laboratoriolla on nyt 1. kerroksen pohjoisosassa kuusi näytteenottotilaa ja EKG-tutkimustila sekä näytteiden käsittelytiloja. Pohjoispäätyyn sijoittuu myös 14 syöpätautien poliklinikan vastaanottohuonetta sekä neuvottelutiloja.
Pohjoisosan 2. kerrokseen rakennettuun laajennusosaan sijoittuvat apteekin syöpätautien hoitoa palvelevat lääkevalmistuksen puhdastilat niiden vaatimine yläpuolisine teknisine tiloineen. Lisäksi laajennukseen sijoittuvat pohjoispuolisten tutkimus- ja hoitotilojen vaatimat uudet iv-konehuoneet.
Tunnelikerrokseen on rakennettu uudet jätehuoltotilat, siivouskeskus, sähkötekniset tilat sekä sprinklerikeskus varavesisäiliöineen.

Syöpätautien klinikan 1. kerroksen pohjoisosan peruskorjausta ja laajennusta edelsi määräaikaisten väistötilojen suunnittelu ja rakentaminen sisältäen mm. TT-kuvaustilan, laboratorio- ja vastaanotto- sekä toimistotiloja.

Kohde sijaitsee kaupunkikuvallisesti kerrostuneella ja merkittävällä Meilahden sairaala ja laajennuksen lähtökohta on ollut Syöpätautien klinikkaa kohtaan sopeuttava.

Hankkeen rakennustyöt on toteutettu vaiheittain ja haastavissa olosuhteissa ottaen huomioon muilta osin normaalissa käytössä toimiva sairaala.

(Syöpätautien klinikka on valmistunut vuonna 1962 ja oli alun perin nimeltään Sädehoitoklinikka. Rakennuksen ovat suunnitelleet arkkitehdit Erkki Helmaa ja Veijo Martikainen.  Rakennusta ei ole asemakaavassa suojeltu, vaikka rakennussuunnitelma perustuukin yleisen arkkitehtikilpailun 1. palkintosijaan.)